Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija", 19.saj. lõpp (õli, puit)
Mälestise vana number 10 III 10 k-10

Kasutuses: Ei

Menetleja: Kunstipärandi valdkonna juht - osakonnajuhataja, Linda Lainvoo

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise ajalugu

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud naturaalsest maalistiilist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1987. a.
Varastatud 29/30. 05. 1990. a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: 31,5 x 27 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Pöördel "доп. оп. гл. III Ν?-10/3"
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop. 19. sajandil on kirjutatud tema elulugu, kuid see ei sisalda ajaloolisi fakte, vaid ainult imetegusid. Käesoleval juhul on tegemist ikoonitüübiga, mis rõhutab Nikolai Imetegija rolli usupuhtuse kaitsjana. 4. sajandil olid kristlaste lahkhelid hereetikute ja paganatega igapäevaelu lahutamatuks osaks. Legend räägib, et 325. a. Nikaia kirikukogul peetud sinodil astus Myra peapiiskop Nikolai ariaanluse nimelise hereesia vastu üsna ägedalt välja. Seepeale otsusta ti Nikolai piiskopiseisusest tagandada. Samas muutis aga tehtud otsust mõnede kirikukogu liikmete poolt nähtud nägemus, kus Kristus ise ulatas Nikolaile evangeeliumiraamatu ja Jumalaema tagastas talle konfiskeeritud omofori. Kristus ja Jumalaema ongi kujutatud ikooni ülanurkades, hoidmas käes vastavalt legendile Piiblit ja omofori. Nikolai figuurist vasakul on kujutatud esidiakon Stefanus, paremal - tõenäoliselt ühe Vana Testamendi raamatu autoriks peetud naispühak Ester. Käes hoiab pühak avatud raamatut, kust
võime lugeda järgmist teksti : "Kui jõudis kätte aeg, sai Jeesus õpetajaks ja tema ümber kogunes hulk õpilasi ning palju inimesi tuli kuulama Tema õpetussõnu".
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane