Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannese sündimine", M.G.Solntsev, 1935 (tempera, puit)

Menetleja: Kunstipärandi valdkonna juht - osakonnajuhataja, Linda Lainvoo

Mälestise tunnus

Ikoon omab religioosset, kunstilist ja kultuuriloolist väärtust, olles maalitud Tartus 1930-40. aastatel tegutsenud ikoonimaalija Mark Grigorjevitš Solntsevi poolt.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1988. a.
Varastatud 27/28. juunil 1999. a.

Tehnika: temperamaal.
Autor, valmistamise koht: Mark Solntsev
Mõõtmed: 49,5 x 45 cm
Märgid (meistrimärgid): .
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Pöördel autori tempel: “Писалъ Маркъ Григ. Солнцевъ 1935." Lisaks annetustekst: Икона Рождества Святого пророка Иоанна Предтечи соворенная Кикитовской Старообрядческой
общине от Черновской общины 24 июня 1935 от Рожд. ХР.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon kujutab Ristija Johannese sündi ("Рождествo Святого пророка Иоанна Предтечи"), lähtudes Piiblist Luuka evangeeliumist (Lk 1, 57 jj.). Ikooni esiplaanil on voodi, kus istub ema Eliisabet. Voodi ees pesevad ämmaemandad vastsündinud last. Paremal istub isa Sakarias, kes loeb kirjarullilt Jumala auks kirjutatud ülistussõnu. Taustal seisavad naised, kes toovad Johannese vanematele kingitusi.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane