Mälestise nimi Rist, 19.saj. (messing, valatud, puitraamis)

Menetleja: Kunstipärandi valdkonna juht - osakonnajuhataja, Linda Lainvoo

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Esemel on religioosne ja kunstiline väärtus. Tegemist on näidisega 19. ja 20. sajandi kiriklikust tarbekunstist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1988. a.
Varastatud 1999. a.

Materjal: messing, puit.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: 22,8 x 14,6 cm, alus 30 x 19 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rist on kaheksaharuline ja kinnitatud raamitud puittahvlile. Risti keskmes paikneb ristilöödud Kristuse kuju. Risti tipus on rätt Kristuse palge käteloominguta kujuga, selle all kummardavad kaks kaetud kätega väikest inglit. Ristilöödu jalge all olevale põikpuule on valatud Jeruusalemma linna majad. Risti keskmes on lühendid sõnadest “Aukuningas Jeesus Kristus Jumala Poeg”
("Царь Славы Иисус Христос Сын Божии").Kristuse
laiali sirutatud käte all on tekst: "Sinu risti ees kummardame, Valitseja ja Sinu püha ülestõusmist ülistame" ("Кресту Твоему поклоняем Владыка и святое Воскресение Твое славим"). Inglite juures on märge "Issanda inglid" ("Aнгелы Господни").
Kristuse põlvede kõrval on sõna NIKA (kreeka k. "võitja"). Risti ülemise põikpuu otstes asuvad Päike ja Kuu, risti jalamil aga küngas Aadama kolbaga.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane