Mälestise nimi Hüpokausti katteplaat, 15. saj. (paas)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Ehitis.

Mälestise tunnus

Keskaegse Tallinna kalorifeerküttesüsteemi iseloomulik detail – katteplaat, mille ümmargustest avadest tuli kuumadel kerisekividel soojenenud õhk ruumi. Kuigi katteplaat oli omal ajal tavaline, on neist praeguseks vaid üksikud tervena säilinud

Materjal: paas.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 15. sajand
Mõõtmed: 125 x 88 cm (nähtav osa)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hüpokausti katteplaat asub oma algses asupaigas, kuigi õhuavad on suletud. Kasutusel oli hüpokaustsüsteem ja ka katteplaat hoone ehitamisest - 1410. aastast kuni 16. sajandi keskpaigani, mil saali ehitati ahi ja mille taga, seina sees, säilis plaat esialgsel kujul. Materjaliks vastupidavast paekivi kihist raiutud plaat