Mälestise nimi Altar ja altariaed, 1880. aastad (puit, õli ja pronksvärv)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: 1880 aastad
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarisein ja –aed on kujundatud pseudogooti stiilis, valmistatud puidust tisleritööna ja kaunistatud nikerdatud ehisdetailidega. Altari valmistusaja võib paigutada 1880. aastaisse, kuna on teada, et 1885 – 1887. aa. toimus kirikuhoone ümberehitus, millega seoses kirikusse ka uus altar ja kantsel telliti.
Altarisein ja –aed on kaetud valge õlivärviga, keskosa ehisdetailid - pronksvärviga. Altarisein on kaunistatud tüüpiliste gooti arhitektuuri kujunduselementidega. Keskosa piirab kummaltki poolt teravkaarsete petikniššidega liigendatud sammas, mille ülaosa on kujundatud teravatipulise tornikiivrina. Viimase pinda ehivad krabid, torni tippu on paigutatud ristlillik. Altariseina keskosas asetseva maali kohal on siirudega kujundatud päiseosa, mida katvat viilu ehivad krabid ja ristlillikumotiiviga ehitud rist.
Altariaed on moodustatud üksteise kõrvale lükitud miniatuursetest teravkaarsetest aknamotiividest, mida liigendavad tugipiilarid ja mille valgmikuosi kaunistavad neliksiirud.
Kirjandus:
- Eesti Evangeeliumi Luteriusu kirikud. Toim. B. Ederma, A. Jaik. Tartu: Konst. Jaik´i Kirjastus, 1939, lk. 91.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.