Mälestise nimi Altarimaal "Kristus ristil", 19.saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse alla on teos võetud seoses selle kunstiajaloolise väärtusega.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aa., alates 1982. a. Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 271.

Autor, valmistamise koht: Julie Hagen-Schwarz
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: h vm. u. 350 cm, laius 163,5 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarimaal kujutab Kristust ristil. Muinsuskaitse alla on teos võetud seoses selle kunstiajaloolise väärtusega. Maali autoriks on Julie Hagen-Schwarz, kes maalis selle A. Düreri järgi 1888. aastal kiriku uue altari jaoks. Teravatipuline maal on õlivärviga maalitud lõuendile, olles ümbritsetud kitsa pronksvärviga kaetud puitliistuga. Kristuse ristillöömist kirjeldavad Uues Testamendis kõik neli evangelisti (Mt 27,31 jj.; Mk 15,21 jj.; Lk 23,26 jj.; Jh 19,17 jj.), aga need jutustused erinevad üksikasjades märgatavalt. Maalil on kujutatud ristile naelutatud Kristust, kellelt on ära võetud riided ja kelle pea kohale on kinnitatud silt tekstiga “Jesus Nazarenus Rex Judarorum”. Žanrilt esindab altarimaal realismi. Maali tonaalsus on tume. Jeesuse keha on esitatud anatoomilise täpsusega, niudeid ümbritseva kanga valgus-varjustik on hoolikalt läbi maalitud. Kristuse pea on õrnalt rippu vajunud, raskete suletud silmalaugudega näol leebe ilme. Ohvri pead ümbritseb okaskroon. Risti puitmaterjal on samuti realistliku täpsusega välja maalitud. Maali foonil on süngete pilvedega taevas, tausta allosas aimub mägine maastik. Kristus on maali keskel otsekui valguseallikas.
Kirjandus:
- Eesti Evangeeliumi Luteriusu kirikud. Toim. B. Ederma, A. Jaik. Tartu: Konst. Jaik´i Kirjastus, 1939, lk. 96.
- Alttoa, Kaur. Eesti kaunimad kirikud II. Äksi Andrease kirik. – “Eesti Kirik”, 23. 03. 1994.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.