Mälestise nimi Altar ja altariaed, 19.saj. (puit, õlivärv, pronksvärv)

Muinsuskaitse all alates 1982. a., Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 272.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarisein ja –aed on pseudogooti stiilis, valmistatud puidust tisleritööna ja kaunistatud nikerdatud ehisdetailidega. Altar nagu kogu ülejäänud uusgooti vormides sisustus on valminud tollase Tartu Ülikooli arhitekti Reinhold Guleke projekti kohaselt kiriku rekonstruktsiooni käigus 1887-1889. Altarisein ja –aed on kaetud helepruuni, kollakasbeeži ja beeži õlivärviga ning pronksvärviga. Altarisein on kujundatud tagasihoidlikult. Maali piiravad kahelt poolt pseudogooti akende arhitektoonikaga kitsad petiknišid. Altariseina teravnurkset keskosa kroonib krabidega ehitud rist, maali kohale on nikerdatud kolmetine ornament. Viilu serva kaunistab pitsitaoliselt paigutatud ristlillikute rida, altariseina keskosa flankeerivad ristitega kroonitud fiaalid. Altariaed on kujundatud teravkaarsete akende reana. Iga nn. akent liigendab tugipiit, päises paikneb neliksiir.
Kirjandus:
- Eesti Evangeeliumi Luteriusu kirikud. Toim. B. Ederma, A. Jaik. Tartu: Konst. Jaik´i Kirjastus, 1939, lk. 96.
- Alttoa, Kaur. Eesti kaunimad kirikud II. Äksi Andrease kirik. – “Eesti Kirik”, 23. 03. 1994.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.