Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne nelja tulega, 19.saj. II pool (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all alates 1982. a., Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 280.

Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 19. sajandi II pool
Mõõtmed: Asukoha tõttu mõõtmine raskendatud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kroonlühter on valatud messingist 19. sajandi II poolel ja on stiililt eklektiline. Muinsuskaitse alla on lühter võetud näitena omaaegsest kirikusisustusest. Kroonlühter on üherealine, reas on 12 haara, millest igaüks kannab kahte küünalt. Haarad on saleda S-kujulise vormiga ja kaunistatud lühikeste teravatipuliste keerduvate motiividega. Haarade sisemised otsad on mitmekordselt kokku rullunud. Iga põhihaara keskossa kinnitub veel üks küünal, kokku moodustavad need küünlad põhiküünlareast kõrgemal paikneva pseudorea. Küünalde rasvataldrikud on kergelt profileeritud ja mõõduka sügavusega. Küünlapiibud on sügavad, pisut paisutatud ja eenduva ülaservaga. Kroonlühtri tüves on saledavormiline, koosnedes mitmetest üksteisele vahetult järgnevatest pirnikujulistest paisutustest ja kuulidest. Küünalde krooni kohal, tüvese keskosas asub ehishaarade rida. Selle moodustavad kuus väljavenitatud S-kujulist väänlevate otste ja panustega haara, mis hoiduvad tüvese lähedusse, olles selle külge kinnitatud kahest punktist. Tüvese ülaossa kinnitub kaks rida ehishaarasid. Alumises reas on kuus messingplekist lilleõitega lõppevat haara, ülemises – kaksteist, millest kuus on varustatud lilleõitega ja kuus viinapuulehtedega. Tüvese allosas paikneb lihtne haarataldrik ja selle all üleni põikisuunas soonestatud väike kuul. Kuuli all olevat nuppu pärgab taas messingplekist taimemotiiv.
Kroonlühter on seatud elektrile, juhtmed kinnitatud plekist klambritega.
Asukoht: kooriosas lõunapoolne.