Mälestise nimi Oreliprospekt, W.Sauer, Frankfurt Oderi ääres, 1905 (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel.

Materjal: puit, pronksvärv, metall, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Wilhelm Sauer, Frankfurt A/Oder
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orel on valminud Oderi-äärses Frankfurtis orelimeister Wilhelm Saueri orelitöökojas. Orelipuldil firma etiketti opus-numbriga pole, kuid kirjanduse andmeil on orel valmistatud aastal 1902. Puidust prospekt on teostatud tisleritööna, kaunistatud puunikerdusega ja kaetud hele- ja tumepruuni õlivärviga ning pronksvärviga. Oreliprospektil on kasutatud pseudogooti kujundusvõtteid. Prospekti ülaosa ehib kolm kolmnurkset ehisviilu – keskmine neist suuremate mõõtmete ja erineva kaunistusega esile tõstetud. Viiluservi ja neid lahutavate fiaalide tippe kaunistavad ristlillikud, viile endid sisselõigatud kolmiksiirud. Prospektivilede nišid on kujundatud teravkaarsetena ja arhitektooniliselt minimalistlikena.
Asukoht: läänerõdul.
Kirjandus:
- Falkenberg H. J. Der Orgelbauer Wilhelm Sauer 1831-1916. Leben und Werk. Lauffen: Orgelbau Fachverlag Rensch, 1990, S. 309.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.