Mälestise nimi Kantsel, 19.saj. (puit, õlivärv)

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1930. aa., nr. EW 161; alates 1982. a. Jõgeva raj. kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 11.

J. Hiiemets. Torma kihelkonna ajalugu. 2014, lk 260.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kantsel ja kõlaräästas on eklektilised, valminud 19. sajandil puidust tisleritööna ja kaunistatud nikerdatud ehisdetailidega. Kantsel on kaetud bee?i ja bee?ikaspruuni õlivärviga, ehisdetailid - pronksvärviga. Stiililt imiteerib kantsel barokkstiili, meenutades karikat, mille kupa on üla- ja allosas väikese paisutusega. Kantsli kaunistusteta paneele liigendavad ehisvööndid. Kantsli jalaks on madalale postamendile toetuvad kõhrornamendi ribad, mis moodustavad seest tühja tsooni. Kantsli trepipiire on lihtsatest kahe värviga kujundatud puittahvlitest. Kõlaräästas on pseudogooti stiilis. Seda katab krabide, vimpergide ja teravkaartega kujundatud tornikiiver, mille tipus asub ladina rist. Kõlaräästa serva ülaosas on ristimotiiviga ornamendiriba, allosas väikeste kolmiksiiruliste kaarte ja neid lahutavate rippkonsoolide tihe rida. Kõlaräästa all seinal on gooti iriftis kirjaga tekstitahvel, mis ütleb: "Issand, tee lahti mu huuled, siis peab mu suu sinu kiitust kuulutama.".
Asukoht: pikihoone põhjakülg.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane.