Mälestise nimi Kudjape kalmistu Nolckeni kabel

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektor, Mihkel Koppel

19.s. II poolel ehitatud klassitsistliku hauakabeli näide

Mälestise kirjeldus

Asub Kudjape kalmistul vana kalmistuosa idapiiril, kõrvuti koos temast lõuna poole jääva Schmidti kabeliga.
Ristkülikukujulise põhiplaaniga kelpkatusega kabel, lihtsa ehitise silmapaistvam osa on esifassaad oma kergelt eenduva ümarfrontooniga keskrisaliidiga. Risaliiti servab siledapinnaline krohvirustika. Risaliidi väljal kahe poolega terasplekist kokku needitud sepisuks ja selle kohal gootipärase siirumotiiviga petiknišš. Kahel pool risaliiti paiknevad orvad. Esikülje pidulikkust rõhutab trepp koos fassaadi laiuse podestiga. Kabeli nurki rõhutavad nurgakvaadrid. Frontoonipealsel paikneb raidkivist alusel ja kuulil metakllrist.

Nolckeni kabel
Schmidti kabeli kõrval asub tuntud aadlisuguvõsa Nolckenite Saaremaa haru kabel, mis paistab silma üsna tavatu kujundusega. Ristkülikukujulise põhiplaaniga kelpkatusega kabel, mille silmapaistvam osa on esifassaadil kergelt eenduv ümarfrontooniga keskrisaliit kahepoolse sepisväravaga. Kummalgi pool risaliiti paiknevad orvad, millesse olid tõenäoliselt kavandatud skulptuurid. Esikülje pidulikkust rõhutab trepp koos fassaadi laiuse podestiga. Kabeli sees on raidkivist alusel ja kuulil metallkirst.

Allikas: Leele Välja. Jalutaja teejuht, Kuressaare

Ehitamise täpne aeg teadmata,19.saj. II pool.