Mälestise nimi Kudjape kalmistu Grosswaldti kabel

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

19.s. II poolel neogooti ehitatud hauakabeli näide

Neogooti stiilis, inspireeritud antiiksest templiarhitektuurist.
Dekoratiivsete tugipiitadega kolmeks "võlvikuks" jaotatud kavatise sulgevad viilutornikestega läänefassaad ja kolmtahkne apsiid idas. Detailid: fiaalide ja ristlillikutega lõpetatud astmelised tugipiidad, ehisraamistikuga petikaknad, teravkaarne portaal ja oculus lääneseinas, profileeritud simsid. Ruumi katab kvaaderkividest teravselg-võlv. Ainulaadne on seejuures, et kõik on tehtud dolomiidist, .v.a. sepistatud ristlillikud, viilu- ja harjatipu ristid (raud, kullatud messing) ning valgmiku ja ümarakna malmvalu-ehisraamid. (vt Juhan Kilumets, Ain Pihl "Kudjape kalmistu Grosswaldi kabel. Restaureerimistööde (2002-2004) aruanne". 2005.)

Grosswaldi kabel
Perekond Grosswaldi 1870. aastal ehitatud dolomiidist matusekabel on stiilseim neogooti stiilis väikevorm meie kalmistutel. Põhikehand on dekoratiivsete tugipiitadega kolmeks jaotatud, rohked detailid hoonel on kui õpikust: finaalid ja ristlillikud, ehisraamistuses petikaknad, teravkaarne portaal ja tilluke roosaken selle kohal. Kõige krooniks on dolomiittahvlitest katus. Kui välja arvata akna ja ukseraamides ning väiksemates ehisdetailides kasutatud metall, on tegemist praktiliselt üleni dolomiidist hoonega.

Allikas: Leele Välja. Jalutaja teejuht, Kuressaare

Ehitatud 1870 ndatel.