Mälestise nimi Kudjape kalmistu kellatorn

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kõrvalhoone, Kellatorn, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kellatorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eesti ainus kalmistule eraldi ehitatud kellatorn.

Kirjeldus

Kellatorn - kampaniil asub peavärava lähedal. Kampaniil on ehitatud dolomiitplokkidest ehitatud ca 1 m kõrgusele soklile, dolomiidist on ka seinad. Pronksist kell on paigutatud gootipärase teravnurkse kaare alla puidust konstruktsioonile. Viilu (mille ehitamisel pae kõrval on kasutatud ka tellist) lahutab püstseintest kauni profiiliga karniis. Viil on kaetud paeplaatidega.

Kellatorn
Kudjapel on Eestis ainus eraldiseisev kalmistu kellatorn. Erinevalt põhjanaabritest ei ole omaette kellatornid Eesti sakraalarhitektuuris levinud, ka kalmistutel on kellatorn enamasti koos kabeliga. Esialgu oli kasutusel lihtne puidust kellatorn laudkatusega. Praegune, peale 1908. aastat ehitatud sihvakas kellatorn on dolomiitplokkidest. Pronksist kell on paigutatud gootipärase teravnurkse kaare alla puidust konstruktsioonile. Paeplaatidega kaetud viilu lahutab püstseintest kauni profiiliga karniis.

Allikas: Leele Välja. Jalutaja teejuht, Kuressaare

Ajalugu

Täpset ehitusaega ei ole teada, algne kellatorn on olnud lihtne puitpostidel laudkatusega kõrge ehitis.

Kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata (Muinsuskaitseseadus § 25 l 5).