Mälestise nimi Sikassaare mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis end.mõisahoone (106000879)

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Mälestise tunnus

Algupäraselt säilinud 19. saj. lõpu historitsistlik puidust mõisahoone, mis paistab silma rikkaliku puitdekoori ja arhitektuursete detailide poolest.

Mälestise kirjeldus

Peahoone on ühekordne keskmise suurusega puithoone. Katust katab väikese kaldega kelpkatus, mis on kaetud eterniitplaatidest ja tsingitud terasplekist katusekattega. Katusel paiknevad väikesed ja kitsad vintskapid. Hoone esifassaadi ühes servas paiknevat peaust ääristavad kaks Saaremaa mõisatele omast dolomiidist lõvifiguuri. Hoone tagakülje keskteljel paikneb suur lahtine rõdu, millest pool on kaetud varikatusega. Katust kannavad 6 neljakandilist profileeritud baaside ja kapiteelidega raidkivisammast. Rõdult laskub lai dolomiittrepp parki. Räästakarniis on kujundatud laia ehisfriisina profileeritud vööde, karniiside ja hammaslõikelise dekooriga, mida hoone nurkadel dekoreerivad pilastrid. Hoone seinad on vooderdatud rõhtlaudvoodriga.

Mälestise ajalugu

Puidust peahoone pärineb XIX s. IV veerandist või vahetult sajandivahetuselt ning kujutab endast historitsistlikku hoonet.
Lõvifiguurid pärinevad Sikassaare mõisa vanast peahoonest XIX s. I poolest. Hoonet kasutati Nõukogude ajal koondise EPT ametiruumidena.