Mälestise nimi Kihelkonna pastoraadi peahoone
Ehitisregistri ehitis pastoraadihoone (106020822)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kiriklakompleksi kuuluv tüüpiline eluhoone, millel on säilinud originaal ehituskehand.

Mälestise kirjeldus

Pikk ühekorruseline krohvitud kivihoone. Kaetud kõrge viilkatusega. Fassaadilt sümmeetriline, lihtsad aknad paariti kahel pool keskteljel asuvat ust. Sissekäigu ees kinnine eeskoda. Ka tagafassaadis väike väljaehitus.

Mälestise ajalugu

Pastoraadi elumaja ehitati 1714.aastal, algselt puidust. Umbes saja aasta pärast ehitati arvatavasti samale kohale juba kivist hoone. Ümberehituste käigus 19.sajandil saanud tänase kuju. Lisaks kerkisid 19. sajandi algul teisedki kirikla rajatised: laudad, saun ja kirikutagune tőllakuur.

Mälestiste kaitsevööndid on vastavalt seadusele 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

Kaitsevööndi ulatus on vastavalt seadusele 50 m mälestise välispiirist.

Aruanded

Sokolovski, V. 2009. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamisest Saare maakonnas, Kihelkonna alevikus kanalisatsioonitrassi lõikudel K1-120 kuni K1-137 kuni K 1-134.