Mälestise nimi Pidula mõisa peahoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Hästi proportsioneeritud, barokse härrastemaja näide.

Kirjeldus

Väike, hästi proportsioneeritud, barokne ühekordne krohvitud kivihoone. Kaetud s-kivist poolkelpkatusega. Küljel ja taga hilisemad poolkelpkatusega juurdeehitused. Sissepääsu ees klassitsistlik kahe sambaga portikus. Ehitist kaunistavad räästaalune kitsas karniis jatahutud dolomiitplokkidest nurgakvaadrid. Hoonel all suured vanad keldriruumid, mis võivad olla vanemad kui hoone ise. Ruumidest leitud ka barokne maalitud talalagi.

Ajalugu

Pidula mõis on tekkinud 16. s. lõpul, mil hertsog Magnus läänistas Pidula küla Joachima Stärckele (Starkile), kelle järeltulijad loovutasid mõisa 1603. a. Caspar Stackelbergile, kelle perekonna omanduses oli mõis kuni 18. s. lõpuni, mil see abielu kaudu läks üle Tollide perekonnale. Pärast Tollide lahkumist mõisast asus peahoones Pidula algkool. Kool tegutses seal 1970. a. kevadeni. Pärast seda seisis härrastemaja pikalt tühi. Nüüdseks eravalduses.
1693. a. reduktsioonikomisjoni materjalides on Pidula mõisa hoonestust mainitud kui puitehitisi. Praegune mõisa peahoone on ehitatud pärast Põhjasõda (18. s. esimestel kümnenditel). juurdeehitis tagaküljel 19. sajandi algupoolelt.

- Positiivse programmiga Pidulas

- Pidula võlud ja valud