Mälestise nimi Mihkli talu elumaja

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Elumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu tüüpiline Lääne - Saaremaa talu elamu.

Mälestise kirjeldus

Säilinud elumaja on poolkelpkatusega vundamendita palkehitis, mille keskosas asub kiviseinte ja vőlvlaega roovialune köök. On väga tőenäoline, et hoone ehitamisel on eeskuju vőetud Lätimaalt; Eesti taluarhitektuuris kohtamegi roovialust ainult Saaremaa lääne- ja pőhjaosas. Vasakule jäävad otsa- ja tagakamber, paremale tuba ja toakamber. Algselt olid köetavad ainult viimased, kusjuures ahjusuu paikneb roovialuses. Roovialuse seinad on aastakümnete jooksul kattunud paksu nőekorraga. Ahju kütmisel täitus köök suitsuga, mis juhiti ukse kohal olevate avade kaudu korstnasse. Kui taheti, et suits püsiks ruumis pikemat aega (näiteks liha suitsutamisel), suleti avad puust luukidega.

Mälestis asub Saaremaa läänerannikul, 3 km Kihelkonnalt Kuressaare poole Mihkli talukompleksis.

Mälestise ajalugu

ehitatud 1834. a. Enne seda elati vanas rehielamus, mis asus praeguse lilleaia ja paargu (suveköögi) kohal.
Elumaja hilisemaks juurdeehitiseks on pőhjapoolne otsakamber, nagu näitab seinale lőigatud aastaarv 1864. Akna- ja ukseavasid avardas 1/3 vőrra Karl Reht 1893. a.

Vastavalt seadusele 50 m mälestise välispiirist.