Mälestise nimi Kuressaare kaubahoovi ärihoone
Ehitisregistri ehitis kohvik, elamu (106003131)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ülevenemaaliselt kehtestatud tüüpfassaadide alusel rajatud, Kuressaares ainulaadne klassitsistlikus stiilis ärihoone.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlikus stiilis hoone, mis on ehitatud 1845. a. ülevenemaaliselt kehtestatud tüüpfassaadide eeskujul. Peafassaadi dominandiks on dolomiidist dooria stiilis paarissammastikuga sammaskäik, kust avanevad pääsud kaupluseruumidesse. I korruse madalast, Saaremaa kõrtside arhitektuuri meenutava kivikehandi keskosast kerkib puidust II korrus. Hoone dekoratiivsust taotlevat sümmeetrilist fassaadi kaunistavad balustri- ja pilastrimotiivid ja katuse viiluvälja ümbritsev hammaslõikekarniis. Sammaskäik ja teise korruse rikkaliku dekooriga puidust kolmnurkfrontoon rajati algselt ühekorruselisele kivist kaubamajale 1853. a. Projekti koostas Kuressaare tolleaegne linnaarhitekt J.F.Schradert. Rekonstrueerimistööde käigus 1995. a. (arhitekt R. Vaiksoo) anti majale pangahoone funktsioon. Osa detaile restaureeriti, kuid muudeti II korruse ehitusmahtu ja I korruse akende jaotust.

Mälestise kirjeldus

Keskväljaku ansamblit pääseb mõjutama 19. sajandi alguses püstitatud kaubahoov Kauba tn 4, mille ehitamisel on arvestatud tolleaegset ülevenemaalist klassitsistlikus stiilis tüüpprojekti. Hoone alumine korrus on kivist, keskosas väljaehitatud teine korrus aga puust. Paarikaupa paigutatud dooria stiilist sambad moodustavad kogu fassaadi ulatuses sammaskäigu. /Klassitsistlik Kuressaare. Helju Pärt, Mati Oolup. 1993

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1845. aastal. Fassaadil domineeriv sammaskäik ja teine korrus koos kolmnurkfrontooniga lisati algselt ühekorrusele hoonele 1853. aastal. Projekti autoriks oli linnaarhitekt J. F. Schrader (surnud 1859). 1995. aastal hoone rekonstrueeriti ning kohandati pangahooneks.