Mälestise nimi Kuressaare Nikolai kirikuaia piirdemüür sepisväravaga

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna ajastu sakraalehituse tähelepanuvääriv näide

Mälestise kirjeldus

Kirikuaeda piirab 1,5m paekivimüür (osal. krohvitud). sissepääsuväravad kolmeosalised, tahutud plokkidest kaunistatud liseenide ja karniisiga keskosast kõrgemad. Väravad ilusad sepised, teine jalgvärava ava kinnimüüritud.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1986)

Mälestise kirjeldus

Kiriku piirdemüüris on kolmeosaline värav. Selle peaavast kummalgi pool olevast seinapinnast eenduvad kaks dooria kapiteelidega poolsammast. Väravaosi seob võlvkaar, mille kohal karniisi all on friis triglüüfidega. Seinapinnad on massiivsed. Võlvkaari kaunistavad lukukivid. Mõlemaid väravapooli seob väikese viiluga karniis. Metallvõrestik on sepise suurepäraseks näiteks. Eriti kaunid on klassitsistlikud ornamendid, nn rippuvad rätikud. /Klassitsistlik Kuressaare. Helju Pärt, Mati Oolup.

Piirdemüür ehit. 18.s. lõpul. Sepisvärav 20.s. I poolest.