Mälestise nimi Elamu Kuressaares Lossi t. 6
Ehitisregistri ehitis endine pangahoone (106018364)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1918-1939.

Tüüpilise hilisklassitsistliku fassaadilahendusega lokaalset omapära väljendav aadlielamu.

Mälestise kirjeldus

Hilislassitsistliku fassaadiga aadlielamu (Meedla koda) ehitati 18. saj. lõpust pärineva elamu baasil 1890. a-tel. Kahekorruselist kivihoonet iseloomustasid akende raamistused ja tugevad nurgakvaadrid, keskrisaliit ja sissepääsu markeerisid kolmnurkfrontoonid. Hoone aktsendiks oli kahele dolomiitsambale toetub sepisrõdu, kohaliku klassitsismi meelisdetail. Praeguse ilme sai hoone 1924. a, mil see ehitati ümber pangaks. Hoone üldkuju ja avad säilisid, detailides lähtuti osaliselt algsest lahendusest, rõdu lammutati. Eenduv keskrisaliit liigendati kuue joonia pilastriga, nende vahel on ripprätiku motiiviga raidreljeefid. Esinduslikkust lisavad karniisi lai hammasfriis ning sissepääse kaunistavad kannellüüridega poolsambad. Eesti Panga poolt tehtud viimaste ümberehitustööde käigus 2000. a. tehti majas põhjalik remont ja restaureeriti hoone fassaadid.

Mälestise kirjeldus

Hoone Lossi tn 6 on endine Meedla mõisnike Pollide kahekorruseline klassitsistliku fassaadiga linnaelamu. Hoone keskosa rõhutab kergelt eenduv risaliit, mida kroonib poolringikujulise aknaga frontoon. Risaliiti liigendavad kuus joonia kapiteeliga pilastrit. Korrustevahelist seinapinda dekoreerib klassitsistlik ornament - rippuvad rätikud. Kogu fassaadi kaunistab lai hammaskarniis. Viimane kroonib ka uste pealist otsarisaliitidel. Kahel pool uksi on kanneleeritud poolsambad. /Klassitsistlik Kuressaare. Helju Pärt, Mati Oolup.

Mälestise ajalugu

Algne sel kohal paiknenud elamu pärines 18. sajandi lõpust. 1890. aastatel ehitati hoone ümber esinduslikuks aadlielamuks. Oma praeguse kuju omandas hoone 1924. aastal, kui see ehitati ümber pangahooneks. 2000. aastal tehti hoones põhjalik remont, mille käigus restaureeriti ka hoone fassaadid.