Mälestise nimi Elamu Kuressaares Suur-Sadama t 39

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Originaalses mahus säilinud ajastule tüüpiline puitelamu.

Mälestise kirjeldus
Ühekordsel kõrge viilkatusega puitelamul on säilinud algne maht. Katus on kaetud s-kiviga, korstnapiip tellistest. Seinad on väljast vooderdatud laia horisontaalse punnlaudisega. Peafassaadil on kaks kuueruudulist akent ja valgmikuga kahe poolega originaalne uks, otstel samasugused aknad, tagakülejel väikesed neljaruudulised aknad ja uks. Esifassaadil on reljeefne karniis. Hoone keskel on säilinud paekivist laia kaarja avaga mantelkorsten roovialuse köögiga. Kahel pool korstnat on esikud, millest avanevad uksed maja mõlemas otsas olevatesse tubadesse.

Mälestise sukoha kirjeldus
Mälestis asub Kuressaare vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis tänavaäärsel krundil paiknedes tänavajoonest ca 10 m eemal. Krundil on endise sauna kivivare. Krunt on heakorrastamata.

Mälestise ajalugu
Suur-Sadama 39 hoone on klassikaline näide 18. sajandi lõpu kalurielamust. Praegune ilme on uuem, ümberehitused pärinevad tõenäoliselt 20. sajandi algusest (laudisel leitud aastaarv 1911).

Kuressaare vanalinna muinsuskaitseala kaitsevöönd