Mälestise nimi Kuressaare vaekoda
Ehitisregistri ehitis vaekoda (106004458)

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Kuressaare keskväljaku ääres paiknev varabarokses võtmes vaekoda on ainus säilinud selle hoonetüübi esindaja Eestis. Vaekoda moodustab ansambli teiselpool väljakut asetseva raekojaga.

Mälestise kirjeldus

Raekoja vastas linna keskväljakul vana turuplatsi ääres asuv vaekoda on paekivist kahekorruseline kõrge viilkatusega väikesemahuline hoone, mille võlu peitub ranges sümmeetrias ja astmestikviilus, mis kaunistab väljakupoolset fassaadi. Astmikviilu külgi ehivad lopsakad paekivist baroksed voluudid. Viilu tippu kroonib orvandimotiivi ja aastaarvuga 1663 harjakivi. Katusel on sepistuulelipp aastaarvuga 1664. Säilinud on algne roovialune ja massiivne korsten. Viilufassaadi alumise osa avasid on sajandite jooksul muudetud.

Mälestise ajalugu

Ehitise vanem osa on dateeritud harjakivisse raiutud aastaarvuga 1663. 18. saj hoonet pikendati laoruumide juurdeehitamisega. Esialgse vaekoja mõlemas otsaseinas oli suur kaarvärav, mille kaudu toimus kaubakoormate läbisõit kaalukojast. 17. saj asus hoones turul müüdavate kaupade kaal, millest on saanudki oma nime: Vaekoda e Kaalukoda. Hilisemal ajal ümber ja pikemaks ehitatuna on olnud 1803.a linna vahtkonna asupaik ja 1856.a-1912.a linna postijaama hoone. Eesti vabariigi päevil paiknes hoones erakauplusi (Aug. Kongatsi lihakauplus, A.Vessik). Nõukogude ajal asusid vaekojas linna turu kontor ja kaalulaenutus, koondise "Uku" kangakäärimisruum, erakorter ja mitmed laod. 1980. aastatel taastati restaureerimistööde käigus fassaadikujundus ja 18. sajandi ruumijaotus.