Mälestise nimi Saare mõisa peahoone

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Autentsena säilinud 19. saj. I poole kivist mõisahoone

Mälestise kirjeldus

Peahoone on ühekorruseline liigendatud põhiplaaniga paekivihoone, mis koosneb peatiivast ja sellele L-kujulise põhiplaaniga liituvast kõrvaltiivast. Katus on kaetud murtud viilkatusega, mille peatiiva keskel paiknevad mõlemal küljel kergelt eenduvad kolmnurkfrontooniga keskrisaliidid. Räästakarniis on laotud lihtsa profileeringuga raidkivist, kolmnurkfrontooni ehib profileeritud puitkarniis. Hoone aknad on algselt kuueruudulise jaotusega püst- ja kaldimpostidega puitaknad. Katuse väljaehitise aknad on kõrged kaaraknad, mida kaaravade kõrguselt liigendab fassaadi raidkivist vahevöö. Kolmnurkfrontooni keskel paikneb mõlemal keskrisaliidil segmentaken. Hoonel on raidkivist aknalauad. Hoone peauks on algselt framuugiga sissepoole avanev tahveluks. 1930 - 1960. aastatel on ehitust täiendatud mitmete abi- ja juurdeehitistega.

Mälestise ajalugu

Kivist peahoone põhiosa pärineb arvatavasti XIX sajandi I poolest, milllele ligilähedaselt samal ajal liideti peahoonega samas stiilis ehitatud keldritega kõrvaltiib. Järgnev ehitusperiood langeb XIX sajandi III veerandisse, mil põhikorpusele ehitati keskrisaliidi laiuselt kivist pealisehitis, mis läbib hoonet ja omab peatiivaga samakõrget viilkatust. Nõukogude ajal paiknes hoones internaatkool.

-Anu Saagim laseb oma mõisal laguneda

-Oma Saar: Saagim laseb tühjana seisval mõisal hävineda