Mälestise nimi Saare mõisa kelder

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Saare mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Kirjeldus

Paekivist kehandi ja pinnasega kaetud betoonist katusega kelder. Hoone paikneb kõrvalhoonete läheduses esifassaadiga majandushoovi poole. Säilinud on algsed paekivis seinad. Algsed võlvid on asendatud raudtaladele toetuva betoonist laega.

Ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 1562. aastast. Riigile kuulunud mõis läks 1798. aastal korraldusel Saaremaa rüütelkonna valdusesse. Mõisa peahoone pärineb põhiosas 19. sajandi esimesest poolest, juurdeehitused sajandi kolmandast veerandist. Ansamblisse kuuluv kelder on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi teisel poolel. Hilisema ümberehituse käigus on välja vahetatud hoone katus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Holmhof. Võõrandamise järgselt paiknes mõisa peahoones lastekodu, hiljem internaatkool.