Mälestise nimi Saare mõisa kuivati

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Saare mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1- ja 2-korruseline, algselt viilkatuse ja krohvitud fassaadidega pae- ning maakividest kuivatina kasutatud mõisa abihoone. Kuivati paikneb kõrvalhoonete rühmas esifassaadiga majandushoovi poole. Avad paiknevad vastavalt funktsioonile. Avatäited on puidust. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone muudab eriliseks lõunafassaadiga liituv tornilaadne otsalahendus. Interjöörid on hävinud. Kuivati paikneb endise mõisapargi lääneküljele jäävas kõrvalhoonete ansamblis.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 1562. aastast. Riigile kuulunud mõis läks 1798. aastal Saaremaa rüütelkonna valdusesse. Mõisa peahoone pärineb põhiosas 19. sajandi esimesest poolest, juurdeehitused sajandi kolmandast veerandist. Ansamblisse kuuluv kuivati on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi teisel poolel. 20. sajandi jooksul on hoonet rekonstrueeritud. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Holmhof. Kuivati on olnud kasutuses ka ait-kuivatina. Kasutuseta hoone katus on sisse varisenud ning hoone seisab varemeis.

Artikkel 12. septembri 2009 Oma Saares "Saagimi kuivati võis olla kirik"