Mälestise nimi Saare mõisa karjakastell
Ehitisregistri ehitis hoone (106022413)

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Saare mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadidega kastellilaadne pae- ja maakividest laudakompleks, mis paikneb mõisa kõrvalhoonete rühmas. Korrapäraselt paigutatud avade täited on puidust. Nelinurkse sisehoovi ümber koonduv laudakompleks koosneb kolmest ristkülikukujulise põhiplaaniga tiibhoonetest. Sisehoov neljas peahoone poolne külg oli piiratud kõrge paekivist müüriga. Lautade väliskülgedel olid väiksemad aknaavad, sisehoovi pool suuremad ukseavad. Fassaade on oluliselt ümberehitatud. Interjöörid on hävinud. Varemetes tiibhoonete müüre on konserveeritud ning katustatud. Karjakastell paikneb endisest mõisapargis läände jäävas kõrvalhoonete ansamblis.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisast pärinevad 1562. aastast. Riigile kuulunud mõis läks 1798. aastal Saaremaa rüütelkonna valdusesse. Mõisa peahoone pärineb põhiosas 19. sajandi esimesest poolest, juurdeehitused sajandi kolmandast veerandist. Ansamblisse kuuluv laudakompleks on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi jooksul. Hiljem on hoonet rekonstrueeritud ning oluliselt ümberehitatud. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Holmhof. Kompleks seisab kasutuseta ning on osaliselt varemeis. 2011. aastal konserveeriti ja katustati varemetes hooneosade müüre.