Mälestise nimi Viltina pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline Saaremaa pukktuulik

Mälestise kirjeldus

Tüüpiline pae- ja raudkivijalaga Saaremaa pukktuulik, millel on säilinud tuulikukere koos sisseseadega. Tuulik on vanuselt teine säilinud Saaremaa pukktuulik.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tuulik asub vanast Kuivastu-Kuressaare maanteest ja Viltina külast mõnisada meetrit eemal külatee ääres. Hetkel on tuulik lehtpuude ja ja põõsastega varjatud. Algselt oli tuulik küla serval talu kõrval keset lagedaid põllumaid. Nõukogude ajal taluhooned demonteeriti ja viidi üle teise kohta. Talust säilis oma algsel kohal ainukesena pukktuulik.

Mälestise ajalugu

Viltina Villemi talu pukktuulik on ehitatud 18. sajandi viimasel veerandil, arvatavasti 1770-1780. aastate paiku. Algselt asus tuulik Kurdlas Miku-Mihklil, seejärel Asva küla Rääba talus, sealt osteti tuulik 1880. aastatel Vilitna Villemi talu peremehe poolt 35 kuldrubla eest Viltinasse, kus asub praegugi. Tuulik oli siis Viltina küla esimene tuulik. Tuulikut on korduvalt remonditud, viimane remont oli 1970. a. Tuulik töötas viimati 1973. a.

50 m mälestise kehandist