Mälestise nimi Angla Laose talu pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Originaalkujul säilinud Saaremaale tüüpiline pukktuulik. Oluline Saaremaa maamärk.

Mälestise kirjeldus

Tuuliku väliskuju on säilinud ja seda on uuendatud. Pukktuuliku jalg on raudkivist täisladu. Puidust seinad ja katus pärinevad 1980aastatest. Vanemad karkass ja ematala on männist, saba tammest. Tuulikus on kaks graniidist veskikivi. Osa sisseseadest puudub.

Mälestise asukoha kirjeldus

Lause on üks viiest tuulikust Angla küla tuulikuterühmas (Leisi poolt esimene tuulik). Terve tuulikuterühm asub otse maantee ääres ja on igast küljest hästi vaadeldav.

Mälestise ajalugu

Ematalal pukktuuliku ehitusdaatumit ei leidu, tuuliku esiseina keskmisse kandepaari on pliiatsiga kirjutatud: Ado Kuldtsep 1880, mis ei pruugi aga olla tuuliku ehitusaeg. Tuulik on ilmselt ehitatud 19. sajandi keskel või 19. sajandi lõpus. Tuulikut on remonditud aastatel 1970, 1984-1985 ja 1995. Kapitaalremont tehti 2010. Tuulik oli viimati töös 1944. aastal.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.

- Juhtkiri : tuulikud atraktiivsemaks