Mälestise nimi Angla Tedre talu tuuleveski

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Üks väheseid originaalkujul koos sisseseadega säilinud puidust hollandi-tüüpi tuulikuid Saaremaal.

Kirjeldus

Tedre talu tuuleveski on Saaremaal ainukesena säilinud maani ulatuva puitkerega hollandi-tüüpi tuulik. Teised hollandi-tüüpi tuulikud on valdavalt kivist soklikorrusega kaheksatahulise kerega või üleni kivist ümara kehandiga. Tedre tuulikul on neli korrust, tuulik on töötanud kahe paari kividega, selles on tehtud treimistöid, käiatud ja saetud puid. Tedre talu tuulikusse pääseb idaküljes olevate kahepoolsete uste kaudu. Esimesel korrusel mehhanisme ei asetse. Ukse kohal laes asuvad kotivinnamise luugid. Eesti aja lõpul on tuuliku läänepoolses küljes asetsenud tiibehitisena väike kuur, mis on lammutatud arvatavasti 1970. aa remondi ajal. Tuuliku teiselt korruselt pääseb uste kaudu galeriile. Selliseid uksi on tuulikul ohutuse mõttes kaks - kui tuul juhtub sellelt küljelt olema, kus parasjagu üks uks asetseb, saab teise ukse kaudu siiski tuulikusse sisse-välja liikuda ilma, et mölder tiivaga pihta saaks. Korrustele annavad valgust neljaruudulised aknad, milliseid on igal korrusel vähemalt kaks, ka pea tagakülg on varustatud pisikese neljaruudulise aknaga. Tiivad on purjedega kaetavad ja tiivad käivad ringi hollandi tuulikutele tüüpiliselt eest vaadatuna suunaga vastupäeva. Tuulik keeratakse tuulde galerii pealt vihmri abil, mille külge on kinnitatud vastav pööriratas. Tuuliku pea keerab määritavatel puidust klotsidel libisedes. Pea on viimistletud tagurpidi paadi kujuliselt kasutades kumeraks koolutatud ülekattega lihtlaudist. Sisseseade on Tedre tuulikul suuremalt jaolt säilinud, põhilised ülekanded, võllid, rattad ja värklid on rahuldavas seisukorras. Väiksemad mehhanismid nagu jahukristud, söelad ja sortimisülekanded aga osaliselt puudu või säilinud fragmentaarselt. Puudu on ka üks paar kive ja püstvõlli kõige alumine hammasratas. Esimesel korrusel mehhanisme ei asu, teisel korrusel on rattad, värklid ja sõelumismehhanism, kolmas on kivikorrus, neljandal jahukolud ja kotivinna ülekandemehhanism ning selle kohal tuuliku pea suure ratta ja tiivavõlliga. Mehhanismidel ei esine peaaegu üldse mardik- ja mädanikkahjustusi, mistõttu on tuuliku remondijärgne katsetamine selle töölepaneku läbi üsna reaalne.

Asukoha kirjeldus

Tedre on üks viiest tuulikust Angla küla tuulikuterühmas (ainuke hollandi tüüpi tuulik). Terve tuulikuterühm asub otse maantee ääres ja on igast küljest hästi vaadeldav.

Ajalugu

Tedre talu tuulik on ehitatud 1927. aastal. Ehitusaega markeeriv aastaarv on lõigatud tuuliku teise korruse pilljalga. Ehitusmeistriteks olid Lõhmuse Artur ja Juhan Kärlalt. Tedre talu peremees Joosep Aru lasi ehitada tuuliku varasema pukktuuliku kohale, pukktuulik ise viidi Väljakülasse. Lisaks tuulikule ehitas peremees veel veskiliste maja, kuivati ja saekaatri. Tuulik töötas viimati 1943. aastal. Tuulikut on remonditud 1970. aastate algul Karja sovhoosi poolt, lisaks aastatel 1984-1985 ja 1995. Põhjalik remont-restaureerimine viidi läbi aastatel 2009-2010 Muinassepp OÜ poolt. Tuulik on väliselt kompaktne. Tuuliku mehhanismid ei ole töökorras. Tuulik kuulub kohalikule omavalitsusele ja on MTÜ Angla Tuulikumäele rendile antud. Turismihooajal kasutatakse tuuleveskit näitusepinnana. (Anne Trei, 2000)

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.

Artikkel: Hollandi tuulik Anglas saab uue väljanägemise, Meie Maa 06. juuli 2009.