Mälestise nimi Pilguse mõisa karjakastell
Ava kaardil

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Barokse mõisaansambli tüüpiline majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne krohvitud kiviseintega ja plekiga kaetud viilkatustega tüüpiline karjakastell, mille siseõue ümbritsev hoonete kompleks on valdavalt uuendatud. Seda kasutatakse hotellina, uuendatud osa arhitektuur on hästi sobitatud ajalooliste hoonetega. Kastellist on säilinud üks algupärane hooneosa, mis oli varem ühendatud teiste hoonetega. Sellel ühekordsel eterniidiga kaetud viilkatusega paekivist ehitisel on näha algseid tarindeid, kuid avatäited on uuendatud v. a. maja otsas olev vana müüritises paiknevate silluse ja piidaga uks.

Karjakastell paikneb mõisakompleksi edelapoolses osas, peahoonest lääne pool.

Ehitatud 18. sajandi II poolel.