Mälestise nimi Kuusnõmme pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline Saaremaa pukktuulik, millel on säilinud originaalne sisseseade.

Kirjeldus

Seitsmekümnendatel aastatel toimunud remonttööde käigus vahetati välja tuuliku katusekate ja seinalaudis, mis ongi taganud tuuliku suhteliselt hea säilumise tänapäevani. Tänaseks on tiivad, saba ja trepiplatvorm küll hävinud, kuid tuuliku põhikonstruktsioonid on rahuldavas korras ja säilinud on ka tuuliku sisseseade. Tähelepanu väärib tuuliku põlvepakkude otste viimistlus. Taolised profileeritud põlvepakkude otsad on silma hakanud ainult Vilsandi ja Kiirassaare tuulikutel.

Tuulik on sisseseadelt küllaltki ainulaadne, olles ainus teadaolev püülimasinaga varustatud pukktuulik Saaremaal. Kuna suur tõenäoliselt hollandi tüüpi tuulikust või tööstuslikust jahuveskist pärinev suur püülisilinder ei oleks muidu tuulikusse sisse mahtunud, on tuuliku avaramaks muutmiseks laiendatud tuuliku 1. korruse külgseinu, mis muudab tuuliku ka väliselt teistest pukktuulikutest erinevaks. Tuulikus leidub ka veel vana tangukast, mis püülimasina kasutuselevõtul on jäänud ilma funktsioonita. Lisaks 1. sordi jahu tegemise võimalusele on tuulikus veel teisi erilisi konstruktsioonilahendusi - nimelt käib pillpaku reguleerimine tuuliku põhja all oleva kiige kaudu tuulikus sees pööratava raudrattaga nagu see esineb uuemates hollandi tüüpi tuulikutes ja jahuveskites. Samuti käib kottide vinnamine tuuliku II korrusele tiivavõlli pusi otsa kinnitatud välisseinas asuva juhtratta abil.

Asukoha kirjeldus

Tuulik asub küla serval lagedal põllumaal otse maantee kõrval ja hästi vaadeldav. Tuulik on selgelt domineeriv aktsent maastikul.

Ajalugu

Tuuliku ematalal on ilmselt selle ehitamise aasta 1891. Sisekonstruktsioonidel on tõenäoliselt remondi aastad 1941, 1971. Tuulik on teadaolevalt üks viimaseid, mis umbes 30 aastat tagasi veel regulaarselt töötas.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.

Meedia

eestielu.ee 15.05.2014, artikkel "Sel suvel restaureeritakse Vilsandi Rahvuspargi ajalooline Ilaste tuulik"

Meie Maa 16.05.2014, artikkel "Altia Eesti restaureerib Ilaste tuuliku"

Saarte Hääl 20.05.2014, artikkel "Mihkel Koppel taastab ajaloolise Ilaste tuuliku"