Mälestise nimi Võrevärav, 19. saj. (puit, peits, lakk)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Ehitis, Hoone.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega sisustuselement historitsismiajast 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Puidust, pseudogootiliku kujundusega pealt kaarjas kahe uksega võrevärav. Põhiosas kujundatud tiheda teravkaarse gooti kaaristuna. Lünetivälja dekoor inspireeritud gooti ehisraamistusest (muster kummalgi poolel ühesugune), parempoolse ukse esiserva katab teemantlõikes iluliist. Kaarava ääristab kolmsiirumotiiviline kaarfriis.

Võrevärav asetseb lõunaeeskojas sissepääsu ees Ferseni kabelisse.

Muinsuskaitse all alates 1983 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 590

Materjal: messing, puit, lakk, peits.
Tehnika: tisleritöö, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna 19. sajandi tisler
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: laius 348 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): üks kaarfriisi siseliistudest puudub, messingkäepide oksüdeerunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): võrevärav lihtsa messingist valatud käepidemega ning kvadraatse kaunistusteta lukusildiga; kumbki väravapool kinnitub seinale massiivse raudsepishinge abil. Paremal poolel paikneb alumine hing põrandast ca 70 cm kõrgusel, vasakul poolel – ca 13 cm kõrgusel. Võreväravast sissepoole sulgeb sissepääsu kabelisse kahe poolega tahveluks (kummagi uksepoole esiserva kaunistab teemantliist).