Mälestise nimi Koguva küla Jaagu talu ait 1

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud, etnograafiliselt tüüpilise sumbküla ühe vanima hoonestusega talukompleksi majandushoone näide

Kirjeldus

Väike, tahutud paekividest hoone. Kaetud laud viilkatusega, millel laiad räästaääred ja suurelt üleulatuv katusealune hoone otsas.
( omanike omalooming)

Ajalugu

Jaagu talu paigutub Koguva küla idaküljele nn. “teomeeste poolele”. Talu juured ulatuvad tagasi juba 17. sajandisse, kus Koguva pärisorise peremehena märgitakse Keinaste Laasi. Põhjasõja järgselt on talu tühjaks jäänud. 1750. aastal on talus peremeheks Keinaste Laasi Jaak, kes andis talule ka tänini tuntud nime. Järgmist peremeest kutsutakse juba Keinaste Jaagu Mart ja edasi 19. sajandi alguse peremeest Keinaste Jaagu Tõnnis. Viimatinimetatu on Jaagu talu peremeheks ka siis kui pärisorjuse kaotamisega Koguva küla elanikkonna juriidiline seisund ühtlustus ja Tõnisele anti priinimeks Aer. 19. sajandi lõpukümnetel tuli seoses koduväi staatusega Jaagu talu Aerude peresse perekonnanimi Noor. Majanduslike raskuste tõttu pidi aga peremees koos perega Jaagult lahkuma ja Kopli vabadikukohale asuma. Peremehe vend Viirakülast sai Jaagu peremeheks. 20. sajandi 40. aastatel jäi Jaagu talu elaniketa.
Ait ehitatud 19.s. lõpul v. 20.s. algul. Rekonstrueeritud 20.s. lõpul.

Vastavalt lisatud skeemile