Mälestise nimi Koguva küla Jaagu talu sepikoda

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud etnograafiliselt tüüpilise sumbküla ühe vanima hoonestusega talukompleksi kuulunud majandushoone

Ehitatud 19.s. lõpul. Praegu vare.

Säilinud ainult paekivist seinaosad.

Ajalugu

Koguva külla kuuluv Jaagu talu ulatub tagasi 17. sajandisse. Enamik talu hooneid on ehitatud alates 1880. kuni 1930. aastateni. Samast perioodist pärineb ka talu sepikoda, mis on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi lõpus. 1940. aastatel jäi talu elaniketa ning seisis üle 30 aasta tühjana, mistõttu jäid hooned varemeisse. Taluhoonete taastamisega alustati 1980. aastatel. Talu sepikoda on senini varemeis, ent katustatud.

Vastavalt lisatud skeemile