Mälestise nimi Mustjala pastoraadi peahoone
Ehitisregistri ehitis pastoraat (106012730)

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline 19.sajandi piirkonna pastoraadi peahoone näide

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt suur, ühekorruseline viilkatusega hoone. Lõunapoolsel küljel hilisem klaasitud historitsistliku kahepoolse uksega veranda. Aknad enam-jaolt 6-jaotusega, osad hilisemad, 1930ndadest pärinevad (aknaava laiendatud). Siseruumides on samuti jälgi 1920-30ndatel tehtud muudatustest. Katus kaetud hetkel eterniidiga. Uste kohal olevad varikatused plekiga.

Mälestise ajalugu

Pärineb 19.sajandi lõpust. Kasutusel olnud sidekontorina (nõukogude perioodil), raamatukoguna ja vallamajana.

Kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.