Mälestise nimi Ilpla mõisa peahoone

Seisund: restaureerimisel

Saaremaale iseloomulik 18. sajandi II poole mõisapeahoone näide.

Kirjeldus

Mõisa peahoone on keskmise suurusega, massiivsete proportsioonidega ühekordne krohvitud kivihoone. Kaetud väga kõrge kelpkatusega, mille otstel unkavad. Algselt rookatusega katus on kaetud eterniidiga. Osa aknaid säilitanud algse ruudujaotuse, enamus akanaavasid on ehitatud suuremaks, kõik aknad ja uksed on uuendatud. Ruumid on erineva suurusega, mis kajastub ka ebakorrapäraste vahemikega akende paigutuses. Kõrgetes ruumides on laudadega kaetud laed ja laia laudisega põrandad.

Asukoha kirjeldus

Ilpla mõis asub Pihtla ja Kuivastu maanteed ühendava tee ääres. Peahoone paikneb otsaga tee poole krundi keskel. Mõisaansamblist tee poolt vaadates paremal asub kivikalme (reg nr 12601)

Ehitatud 18.s. II p. Hoonet kasutati koolimajana.

Kiatsevööndi ulatus on tähistatud lisas 1.