Mälestise nimi Kõljala mõisa pargi piirdemüür väravaga

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva uhke klassitsistliku väravaehitise ja tänaseks terviklikult vähesäilinud piirdeaia erandlik ja silmapaistev näide.

Kirjeldus

Kogu ulatuses on park piiratud aiaga. Idaküljes on ca 1,5m kõrgune piire on laotud maapinnalt suurtest paekiviplokkidest, millel madal peenikestest lippidest hõreda asetusega puitlippaed. Plokkide kõrgus varieerub pargi perifeersemas osas ühest kolme plokini peahoone kõrval. Lõuna küljes murtud dolomiitkivist aed. Ainulaadne on klassitsistlik kolme avaga väravaehitis(keskel suur sõiduväravaava, kahel pool väiksed jalgväravaavad puidust väravatega). Kõigi avade peal laia krohviraamistusega ümarkaared. Kogu uhke ehituse peal on kahepoolse kaldega katus. Maantee ääres peahoonest kahel pool kaks suurt kahepoolega majandusväravat, millede postid tahutud dolomiitplokkidest ja kaunistatud otsast kuulidega.

Ajalugu

Dolomiitplokkidest ja puitlippidest piirdeaed on rajatud 19.s. lõpul / 20.s. algul. Säilinud üldjoontes tänini.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.