Mälestise nimi Kõljala mõisa karjalaut

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Saaremaa esinduslikuma mõisa majandushoone.

Kirjeldus

Pikk ja massivne paekivist krohvitud hoone, mis on kaetud poolkelpkatusega (eterniitkate). Pikiküle hoovipoolse osa keskel ja teepoolse osa mõlemas otsas on kõrge poolkelpkatusega väljaehitised. Läänepoolses otsas viib paekiviga vooderdatud kaldtee pööningu ukseni. Akna ja ukseavad pealt kaarjate sillustega, osaliselt suuremaks ehitatud. Avatäited on kõik uuendatud.

Hoone paikneb mõisaansambli lääne-põhjapoolses osas, Kaali viiva tee ääres.

Ajalugu

Vanad karjalaudad, mis moodustasid suletud nelinurga kahe siseõuega on hävinenud. Praegune on ehitatud 1928. aastal.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.