Mälestise nimi Tõlluste mõisa peahoone

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Saaremaale iseloomuliku, väikse barokkansambli, eri aegadel ehitatud härrastemaja näide.

Kirjeldus

Pikk ühekorruseline peaaegu liigendamata osal paekivist, osal. puidust hoone. Kaetud poolkelpkatusega, mis algselt oli roost. Hoone koosneb mitmest erijärkudel ehitatud osast. Vanem barokne osa on ristkülikukujulise põhiplaaniga, juurdeehitatud osa on ehitatud kõrgele soklile ja kaetud viilkatusega Tagafassaadis suur kõrgel soklil viilkatusega juurdeehitis, mis lisab massiivsele hoonele klassitsistlikke jooni. Vanemal põhikorpusel on profileeritud karniis, uuemal osal see puudub. Sissepääsu ees algsest hiljem ehitatud lahtine veranda. Hiljem on ka ehitatud algse hoone otsa külge lisatud ehitist, mis kaetud kelpkatusega. (Ajalooline õiend, 1973, M.Hermat)

Mõisa ehitas Kuressare stiftfoogt Dietrich Behr.
1747 valminud kahe kõrge korstna ja rookatusega barokne härrastemaja ehitati ümber 1820 mil juurde ehitati kõrge soklikorrusega varaklassitsistliku ilmega tiib. Tagafassaadiga liituv suur juurdeehitis ja verandad pärinevad 19.s. lõpust.
Mõis vahetas mitmeid omanikke, Eesti Vabariigi ajal kasutas mõisa peahoonet Tõlluste algkool.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m mälestise välispiirist.