Mälestise nimi Pöide linnuse säilmed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnus, Ordulinnus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Pöide linnuse varasemat ehitusajalugu tähistavad varemed

Kirjeldus

Tänaseks on näha üksnes kirikuga külgnevad vähesed väljakaevatud müürilõigud. Põhiliselt tuntakse linnust J. B. Holzmayeri 1888.a. kaevamiste põhjal.
Juba enne linnuse ehitamist eksisteeris Pöides väike kahe võlvikuga romaani kirik. Linnus paikneb kirikust N pool u. 45X60-m maa-alal.
Territooriumi N-küljel asus massiivne 4-tahuline ehitis, nurgal väike flankeeriv torn. Tornlinnust täiendati hiljem (koos kiriku laiendusega). Kogu maaala piirati ringmüüriga, mille vastu NO-s rajati pikk tiibhoone ja viimasega täisnurga all N-piiril veel teinegi tiib. Nii jäi algne torn sisetorniks. Vähene looduslik kaitse lauskmaal nõudis reguaarset kavatist, seda soodustas ehitusmaterjal dolomiidi näol.
( K.Aluve, Eesti Arhitektuur)

Ajalugu

Ehitati tornlinnusena 1255—90 ja hävitati Jüriöö ülestõusu ajal 1343, jäeti taastamata. Ordu rajas endale uue keskuse Maasilinna, mis kontrollis Koguvalt üle Väikese väina kulgevat liiklusteed.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.