Mälestise nimi Ruhnu tuletorn

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Tehniliselt silmapaistva lahendusega metallist tuletorn 19. sajandi teisest poolest. Tuletornikompleksi kuuluvad mitmed kõrvalhooned.

Kirjeldus

40 m kõrgune tuletorn koosneb silindrilisest katlaplekist torust, mida külgedelt toetavad kaldu asetatud silindrilised toed. Keskmise toru sees asub keerdtrepp, mis viib laiemasse terassilindrisse, kus asub teenindusruum. Terassilindri ülaosale toetub laternaruum. (Jaan Vali, 2011)

Ajalugu

Metalltorni detailid telliti Prantsusmaalt Le Havre’ist firmalt Forges et Chantiers de la Mediterranee. 1876. aastaks olid detailid kohal ning kokkumonteeritud halli kehandi ja punase kupliga tuletorn alustas tööd 1877. aastal. Esimeses maailmasõjas lasid sakslased tuletorni laternaruumi puruks. 1921. aastal valmis ajutine teenindusruum, mille katusele paigutati latern. Teenindus- ja laternaruum taastati muudetud kujul 1936.-1937. aastal insener Ants Niilre projekti järgi. (Jaan Vali, 2011)

Ruhnu saarel kõrgub kuulsa Eiffeli torni terasest esiisa?

Tuletorni lugu väärib uurimist