Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19. saj. (valutsink, pronksvärv)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Historitsistlikus stiilis seinalühter kolmele tulele on üheks kujunduselemendiks, mis täiendab kiriku uusgooti stiilis interjööri. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Seinalühter koosneb ladina risti kujulisest seinaplaadist, viinamarjaväädi kujulisest konsoolist ja profileeritud rõhtpuust, mille välisotsale, paralleelselt seinaga, kinnitub kolmeks ümarlaineks painutatud ümar toru. Toru kolmele laine harjale on kinnitatud küünlataldrikud küünlapiibuga. Valutsinkdetailid, nagu viinamarjaväät kahe viinamarja kobara ja nelja lehega, neliksiirudega kaunistatud ristikujuline seinaplaat ja profileeritud rõhtpuu on modelleeritud raudlatile ja rauast kanttorule. Kinnitus seina külge on kuue kruviga läbi ristikujulise seinaplaadi. Küünlataldrikud on õhukesest metalllehest (?) ja küünlapiipudeks on kasutatud elektrilambi plastmassist pesasid. Kõik seinalühtri osad on üle värvitud pronksvärviga. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: põhjalöövi seinal, idast esimene

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 616-K (üks 18 seinalühtrist pikihoones)

Materjal: valutsink, raud, pronksvärv.
Tehnika: valatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö
Dateering: 19. - 20. sajand
Mõõtmed: risti h 53 cm, laius 17, 5 cm. Kogusügavus 57 cm, laius 57 cm. Põrandalt 202 cm kõrgusel
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): risti ülemine haar puudub, horisontaalhaarad on asendatud metallplaatidega, tüvese lõpetus on sirge. Viinamarjaväät on mitmest kohast murdunud, näha sisemine konstruktsioon. (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Seadistatud elektrivalgustusele. Elektrijuhtmete kinnitamiseks on kasutatud kleeplinti.