Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19. saj. (valutsink, pronksvärv)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Historitsistlikus stiilis seinalühter kolmele tulele on üheks kujunduselemendiks, mis täiendab kiriku uusgooti stiilis interjööri. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Seinalühter koosneb ladina risti kujulisest seinaplaadist, viinamarjaväädi kujulisest konsoolist ja profileeritud rõhtpuust, mille välisotsale, paralleelselt seinaga, kinnitub kolmeks ümarlaineks painutatud ümar toru. Toru kolmele laineharjale on kinnitatud küünlataldrikud küünlapiibuga. Valutsink detailid, nagu viinamarjaväät kahe viinamarja kobara ja nelja lehega, neliksiirudega kaunistatud ristikujuline seinaplaat ja profileeritud rõhtpuu on modelleeritud raudlattile ja rauast kanttorule. Kinnitus seina külge on kuue kruvi ja kolme naelaga läbi seinaplaadi. Madalad, allapoole keeratud välisservaga küünlataldrikud on papist. Küünlapiipudeks on kasutatud elektrilambi plastmassist pesasid. Kõik seinalühtri osad on üle värvitud pronksvärviga. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: põhjalöövi idast kolmandal piilaril

Kunstimälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 616-K (üks 18 seinalühtrist pikihoones)

Materjal: valutsink, raud, pronksvärv.
Tehnika: valatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö
Dateering: 19. ja 20. sajand
Mõõtmed: risti h 52 cm, laius 18, 3 cm; üldsügavus 57 cm, üldlaius 58, 3 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): risti külghaarad on äramurdunud ja asendatud puidust tükkidega (ilma neliksiiru kaunistuseta). Tüvese lõpetus on kolmnurkse lõikega. Keskmine küünlataldrik on teistest erinev kõrge kausike. (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): seadistatud elektrivalgustusele