Mälestise nimi Kuninglikud väravad ikoonidega Kolmainu EAÕ kirikust, 19.saj. lõpp (puit, tempera, kullatud)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Ikonostaasi kuninglikud väravad on kirikus liturgilise tähendusega ehitise osa, mille kujunduses ühinevad traditsioonid valmistamisaja kunstiliste eelistustega. Väravate kujundus on iseloomulik õigeusu kiriku 19. saj. lõpu kunstipärandile.

Ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a. Väravad pärinevad Mustvee endise ainuusuliste koguduse nüüdseks suletud Kolmainu kirikust

Materjal: puit, tempera, kullatis.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: uksed 220 x 110 cm, ikoonid vm. 30 x 20 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuninglikud väravad on ikonostaasi osa, millel on täita oma osa liturgia läbiviimisel. Sümboolselt on need taevariigi väravad, mistõttu neile paigutatud ikoonid kujutavad isikuid, kes osalesid Taevast ja maailma ühendavates sündmustes. Ülal on kahe ikooni vahel jaotatud Neitsi Maarja jumaliku rõõmukuulutuse stseen - kahel ikoonil kujutatakse peaingel Gabrieli ning Jumalaema. Alumistele ikoonidele on paigutatud neli evangelisti - Matteus, Markus, Luukas ja Johannes, kui Jumala Sõnast tunnistajad ja selle vahendajad.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane