Mälestise nimi Ripplatern, 20. saj. (raudsepis, klaas)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Klaas, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Latern omab muinsusväärtust, mis põhineb tema vanusel. (L.Krigoltoi, 2001)

Mälestise kirjeldus

Rahvusromantilises stiilis sepistööna valminud ripplatern on ruudukujulise ristlõikega allapoole ahenevate külgedega tahukas, mille raamkonstruktsioon moodustub L-kujulisest raudlatist ja küljed ažuursest võrest, mille taga on matistatud valge klaas. Kõik küljed on sarnase raudtraadist painutatud voluudi- ja neerumotiividest ažuurse võrega, kus peamotiivina altpoolt ülesse on Kolgata tseen kolme ristiga, sõõr ristiga neliksiirus ja väiksem rist kolmiksiirus. Traadist painutatud ažuurne pind klaasiga katab ka põhja. Tahuka vertikaalservad on kaunistatud laineliseks väänatud traadiga. Külgede üla ja alaääre keskele kinnitub kahest ristamisi asetatud raudlatist sepistatud kujund, kusjuures ülemine ristumine kujuneb laterna riputusrõnga kohaks. Kõik metallosad on värvitud mustaks. (L.Krigoltoi, 2001)

Asukoht kirikus: S-löövi W travees

Mälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 630-k

Materjal: raud, raudtraat, klaas, värv (must).
Tehnika: sepistatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 20. sajand
Mõõtmed: üldh 100 cm, laius 60 cm; külje h 60 cm, põhja serva pikkus umb. 32 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): valgusti klaasi sisepinnale on ladestunud mustuse kiht. Puudub lühtri all olev ehisdetail - spiraalkera. Põhjaklaas murdunud kolmeks tükiks. (L.Krigoltoi, 2001)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): samagugune kui ripplatern reg. nr. 2123. Seadistatud elektrivalgustusele