Mälestise nimi Ikoon-triptühhon "Jumalaema, Kristus Kõigevalitseja ja Ristija Johannes", 20.saj.? (õli, puit)
Mälestise vana number 9-a

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Esemel on religioosne ja kunstiline väärtus. Ikoonid on näidisteks traditsioonilisest ikoonimaalist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1998. a.

Materjal: li, puit, metall.
Tehnika: nikerdatud, stantsitud, limaal.
Dateering: 20. saj.
Mõõtmed: vm. 52 x 44 cm, 51 x 42 cm, 50,5 x 41,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikoonid moodustavad triptühhoni, paigutatuina ühisesse kappraamistusse.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Puidust nikerdatud kappraamistusse on paigutatud kolm ikooni, mis moodustavad Deesise (Kristus koos Tema poole pöördunud eestpalujatega). "Jumalaema" ("Богоматерь") hoiab käes kirjarulli, mis rõhutab tema rolli inimkonna eest palvetajana. "Kristus Kõigevalitseja" ("Господь Вседержитель") hoiab käes avatud Piiblit kirjakohaga Matteuse evangeeliumist (Mt 11, 27 - 28). Ristija Johannes" ("Иоанн Предтеча") osutab
vaba käega teises käes oleval vaagnal lamavale miniatuursele Kristuslapsele - see on vihjeks tema märtrisurmale Kristuse eest.
Samas käes hoiab Johannes veel avatud kirjarulli kirjakohaga Johannese evangeeliumist :"Vaata, see on Jumala Tall, kes kannab ära maailma patu" (Jh 1, 29). Ikoonid on varustatud metallist stantsitud nimbustega. Deesise ikoonide nurkadesse on paigutatud miniatuursed pühadeikoonid. Need moodustavad
triptühhoni raamides terviku, moodustades ülemise ja alumise rea.
Ülemises reas on järgmised kujutised : "Jumalaema sündimine"
("Рождество Богоматери"), "Jumalaema templisse viimine" ("Введение во храм Пресвятой Богородицы"), "Jumalaema kuulutus" ("Благовещение"), "Kristuse sündimine" ("Рождество Христово"), "Kristuse templisse toomine" ("Сретение Господня"),
"Kristuse ristimine" ("Богоявление").
Alumises reas on kujutised : "Sissesõit Jeruusalemma" ("Вход в
Еирусалим"), "Issandamuutmine" ("Преображение"), "Taevaminek" ("Вознесение"), " Vana Testa-
mendi Kolmainsus" ("Троица Ветхозаветная"), "Püha risti ülendamine" ("Воздвижение святого Креста") ja "Jumalaema
uinumine" ("Успение").
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane