Mälestise nimi Oreliprospekt, W.Sauer, Frankfrut A/Oder, 1900 (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2001.aastal.)

Materjal: puit, metall.
Tehnika: peitsitud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Wilhelm Saueri orelitöökojas Oderi-äärses Frankfurtis
Dateering: 1900
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Puldil on etikett tekstiga:
W. Sauer, Frankfurt A/ODER. Op. 812.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orel koliti Põltsamaale 1949. aastal Viljandi Jaani kirikust (seoses viimase sulgemisega) ja paigaldati 1953. aastal. Seni mängis Põltsamaa kirikus sinna varem Pärnu Vennastekoguduse palvemajast toodud orel, mis uue oreli hankimise järel kasutuks muutus ja siit omakorda Laiuse kogudusele üle anti. Sauer-orelit remontis kahel korral meister Eduard Kriisa koos poja Hardo Kriisaga – 1953. aastal seoses paigaldusega ja ka hiljem - 1966. aastal.

Prospekti kujundus uuendati Rudolf Sepa kavandi järgi 1956. aastaks. See on teostatud puidust tisleritööna, kaetud tumepruuni peitsiga ning lakiga. Kujunduselt on prospekt toretsev. Prospekti esikülg on jaotatud viieks. Keskel on ümarkaarne vilenišš, selle kohal tekst: “Hõisake Jumalale! Psalm 81,1”. Ümarkaarne nišš piirneb kahelt poolt kitsa vilenišiga, viimaste kohale on paigutatud kolmest ehisküünlast koosnevad kroonid. Eemalt vaadates on näha, et prospekti liigendavad pinnad ristuvad selle ülaosas nii, et tekib kolm ristikujutist – siin näeme sümboolselt Kolgata mäge. Prospekti kummaski servas asub madal vilenišš, mille peal asuvasse orva on asetatud puuskulptuur. Prospekti paremal tiival asub Neitsi Maarja (reg. nr. 21388) ja vasakul – Joosepi kuju (reg. nr. 21389). Prospekti allserva on paigutatud tekst: “Ühe uue käsuna annan mina teile, et teie üksteist peate armastama, nõnda kui mina teid olen armastanud.” Jh 13,34.

Kirjandus:
- H. Kull. Põltsamaa kiriku taastamisest. II. – Vooremaa, 06. 11. 1990.
- Falkenberg H. J. Der Orgelbauer Wilhelm Sauer 1831-1916. Leben und Werk. Lauffen: Orgelbau Fachverlag Rensch, 1990, S. 309