Mälestise nimi Ikoon "Risti ülendamine" kappraamistuses, 19/20.saj. (segatehnika, puit, raam puit, kullatud)
Mälestise vana number 10 III 13 k-4

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku 19. saj. lõpu-20. saj. alguse kunstipärandi hulka.

Mälestise ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a. (Jõgeva Raj. RSN TK otsus nr. 102, 20. 04. 1988).

Materjal: puit.
Tehnika: kullatud, segatehnika.
Dateering: 19/20. saj. vahetus
Mõõtmed: vm. 53 x 44 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): “Risti ülendamise” ikooni keskmes kujutatakse püha risti, mille taga on kahe ingli vahel seisev piiskop tõstnud oma õnnistavad käed. Risti jalamil on kahel pool kujutatud keiser Constantinus Suur ja tema ema Helena. Legendi kohaselt sai Constantinus Suur lahingus Lääne-Rooma keisri Maxentiuse vägede vastu ilmutuse ristist ning taevane hääl ütles: “Selle märgi all sa võidad!”. See nägemus ning lahingus saavutatud võit ajendas Constantinust kehtestama oma riigis 313. a. usuvabaduse. Teisel pool risti kujutatud keisrinna Helen reisi ajal Pühale Maale leiti seal Kristuse risti pühad säilmed.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane