Mälestise nimi Portaal, 15. saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Portaal.

Raidportaal omab muinsusväärtust ehitusajaloolisest printsiibist. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Lõuna kabeli lõuna küljel asuv väljatahutud paekividest teravkaarne portaal on tüüpiliselt Tallinna portaalidele – astmelise palestiku, arhivoldi ja sirge profileeritud talumiga. Palendi astmete sees on palestiku sambad. Puudub ehisviil. Sokkel on tahutud graniitblokkidest. (L.Krigoltoi, 2001)

Kirjeldus

Anu Mänd oletab, et lõunakabeli näol on tegu 1350.-1360. aastatel Oleviste kiriku juurde ehitatud Püha Laurentiuse kabeliga. Portaal pärineda samast või hilisemast ajast kuni 15. sajandini. Portaali on 19. sajandil teatud osades restaureeritud. Helle Perensi 2019. a tehtud uuringute tulemusena sai selgeks, et portaalil pole kasutatud 19. sajandi parandustöödele iseloomuliku Ungru kivi. Kogu portaal on raiutud Lasnamäe ehituslubjakivist. Graniidist soklikivid on lisatud 1820. aasta põlengu järgsetel restaureerimistöödel (1820-1840). põlengu järgsete restaureerimistööde käigus 1827.―1840. aastatel raiuti portaali graniidist soklid, parandati talumeid, raiuti kivisse augud uute uste kinnitamiseks. Portaali sisekülg värviti üle lubjavärviga. Ajavahemikul 1945-1980 on tehtud betooniga parandus talumitel ning arvatavasti on siis lisatud pliiplekist nurgaprofiil vasakpoolsele talumile. Talumit on heledamaks värvitud lubjapõhise värviga.

Asukoht: lõunakabeli S-küljel

Mälestiseks tunnistatud aastast 1983 - obj. nr. 654-k

Materjal: paas, graniit.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 15. sajandi lõpp
Mõõtmed: üldlaius 327 cm, sügavus 85 cm, sisemine laius 153 cm. Ukse h 355 cm. Sokli h 40 cm; talumi h 227 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pind mureneb tükkidena. Eelnevad parandused on tehtud betooniga. Portaal vajab restaureerimist. (L.Krigoltoi, 2001). Restaureeritud 2019. aastal (Isabel Aaso-Zahradnikova)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Helle Perensi uuringute tulemusena sai selgeks, et portaalil pole kasutatud 19. sajandi parandustöödele iseloomuliku Ungru kivi. Kogu portaal on raiutud Lasnamäe ehituslubjakivist. Graniidist soklikivid on lisatud 1820. aasta põlengu järgsetel restaureerimistöödel (1820-1840).