Mälestise nimi Herman Nierothi hauaplaat, 1641 (dolomiit)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Haruldane isikule pühendatud 17. sajandi hauaplaat

Materjal: dolomiit.
Autor, valmistamise koht: arvat Dionysios Passer, Tallinn
Mõõtmed: H 229 L 158 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Figuuri kohal ja all kõhrornamendiga ääristatud kartušid. Ülemises tekst loetamatuks kulunud, alumises seisab: A° 1641 DEN 25 NOVBERN ST(ARF) DER WOLEDLER GESTRENG MANNHAFF(T) UND EHREN(VES)TER H(ERR) HER(MAN) NIEROTH ERBGESESENER AUF SERREUER UND …VIER IN GO(DT) SELIGLICH EN(T)SCHLAFFEN. / A° 1642 DEN 29 MARTZ IST DIE WOLEDLE EHRENREICHE UND VIELTUGENTSAhME FRAUW GERDRUTH BRINCK IN GOTT SELIGLICH ENTSCHLAFEN WELCHER BEY (S)EELEN GOTT GNADE. (1641. aasta 25. novembril suri õilis, range, mehine ja auväärseim Herman Nieroth, Särevere ja … pärushärra, suikudes õndsalt issandas. 1642. aasta 29. märtsil suikus õndsalt issandas õilis, auväärne ja väga vooruslik proua Gerdruth Brinck, olgu Jumala õnnistus tema hingega.” Pilastritel vapid sugupuuna. Paremal isaliini vapid (alt üles): Buxhovede, Gelsen, Salessen, Grothusen, Zoege, Taube, Gerdrut Metstacken, Herman Nieroth. Vasakul emaliini vapid (alt üles): Blomberg, Kappel, Hastfer, Zoege, Kotze, Metstacken, Anna Schmolling, (Ge)rdrut Brinc(k)).
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Hauaplaat on keskelt põki pooleks murdunud, mõlemad osad säilinud. Kohati, eriti ülaosas tugevasti kulunud. Ülemise kartuši tekst täielikult kustunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pilastritele tugineva kaare all turvises rüütli kujutis. Pea all inglipeadest flankeeritud padi, jalge ees paremal turvisekiiver ja –kinnas, vasakul kolp liivakella ja ristatud sääreluudega. Figuuri kohal ja all kõhrornamendiga ääristatud kartušid. Pärineb tõenäoliselt Türi kirikust, kust see 1920-30. aastatel toodi Tartu Ülikooli Usuteaduskonna muuseumi. 1965.a toodi see Tallinna.